highway, road, trucks

Alle documenten die je nodig hebt voor wereldwijd transport!

Wanneer je je goederen internationaal transporteert, is het essentieel om de juiste documenten te hebben. Deze documenten helpen niet alleen om douaneprocedures te vergemakkelijken, maar kunnen ook aanzienlijke kostenbesparingen opleveren door het gebruik van preferentiële tarieven. In deze blog zetten we de belangrijkste documenten op een rijtje die je nodig hebt voor wereldwijd transport.

 

EUR.1-certificaat

Het EUR.1-certificaat wordt gebruikt voor handel tussen de Europese Unie en landen waarmee de EU preferentiële handelsakkoorden heeft afgesloten. Dit document bewijst dat de goederen van preferentiële oorsprong zijn en daarom in aanmerking komen voor verlaagde of nul invoerrechten in het land van bestemming. Landen die gebruik maken van het EUR.1-certificaat zijn onder andere Zwitserland, Noorwegen, Zuid-Afrika en vele landen in Latijns-Amerika en het Middellandse Zeegebied. Het correct invullen en indienen van dit certificaat kan aanzienlijke besparingen opleveren bij internationale handel.

 

Form A (GSP-certificaat)

Het Form A-certificaat, ook bekend als het Generalized System of Preferences (GSP)-certificaat, wordt gebruikt door ontwikkelingslanden om te profiteren van verlaagde invoerrechten bij export naar de Europese Unie, de Verenigde Staten, Japan en andere ontwikkelde landen. Dit certificaat helpt ontwikkelingslanden hun export te stimuleren en economische groei te bevorderen door preferentiële toegang te bieden tot de markten van ontwikkelde landen.

 

Certificaat van oorsprong

Het certificaat van oorsprong (Certificate of Origin) is een algemeen douanedocument dat wereldwijd wordt gebruikt om de oorsprong van geëxporteerde goederen te bevestigen. Hoewel het niet specifiek een preferentieel certificaat is, kan het helpen bij het verkrijgen van preferentiële tarieven onder verschillende vrijhandelsovereenkomsten. Het certificaat wordt vaak afgegeven door een Kamer van Koophandel en kan noodzakelijk zijn voor de douane-autoriteiten van het land van bestemming.

 

NAFTA-certificaat van oorsprong (nu USMCA-certificaat)

Voor handel binnen Noord-Amerika (de Verenigde Staten, Canada en Mexico) wordt een speciaal certificaat van oorsprong gebruikt. Dit document, oorspronkelijk bekend als het NAFTA-certificaat van oorsprong en nu vervangen door het USMCA-certificaat, helpt om preferentiële tarieven te verkrijgen onder het vrijhandelsakkoord tussen deze landen. Het certificaat bevestigt dat de goederen voldoen aan de oorsprongsregels van het akkoord, wat kan leiden tot verlaagde invoerrechten.

 

ATR document

Een ATR document is specifiek voor handel tussen de Europese Unie en Turkije. Dit douanedocument bevestigt dat de goederen die worden verhandeld in aanmerking komen voor preferentiële tarieven, oftewel verlaagde of nul invoerrechten. Het certificaat is van toepassing op industriegoederen en sommige verwerkte landbouwproducten. Zorg ervoor dat je dit certificaat correct aanvraagt en invult om kosten te besparen en een soepele doorvoer van je goederen te garanderen.

 

ASEAN Trade in Goods Agreement (ATIGA) Form D

Binnen de ASEAN-landen (Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties) wordt het Form D gebruikt om preferentiële tarieven te claimen bij handel tussen de lidstaten. Dit certificaat bevestigt dat de goederen van preferentiële oorsprong zijn en in aanmerking komen voor verlaagde invoerrechten onder de ASEAN Trade in Goods Agreement. Het gebruik van Form D kan helpen om handel binnen de ASEAN-regio te vergemakkelijken en kosten te besparen.

 

Mercosur-certificaat van oorsprong

Voor handel binnen de Mercosur-landen (Argentinië, Brazilië, Paraguay, Uruguay en Venezuela) wordt een speciaal certificaat van oorsprong gebruikt om preferentiële tarieven te verkrijgen. Dit document toont aan dat de goederen voldoen aan de oorsprongsregels van de Mercosur-overeenkomst, wat kan leiden tot lagere invoerrechten en andere handelsvoordelen binnen dit Zuid-Amerikaanse handelsblok.

 

Zorg voor de juiste certificaten!

Het klinkt misschien makkelijk gezegd, maar ervoor zorgen dat je transport voorzien is van de juiste certificaten helpt enorm veel. Door te investeren in een goede logistieke partner, zorg je ervoor dat je deze certificaten eenvoudig op dezelfde plek vindt. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op de website van TransHeroes en zoek niet verder!

 

Scroll naar boven